Gröna miljöer inom vård och omsorg

Idag vet vi att närhet till en lugn och grön utomhusmiljö påverkar oss människor positivt på många olika sätt. 

Inte minst gäller det sjuka eller funktionshindrade personer som ofta har ett större behov av naturlika närmiljöer än många andra. 

Att planera en trädgård för en vårdmiljö innebär ofta en utmaning med att få ihop olika aspekter kring innehåll och funktion, önskemål från boende, anhöriga och personal. 

Dessutom behöver man ta hänsyn till platsen, läget och kommande skötselmöjligheter.


Det är viktigt att miljön anpassas till de boendes olika behov och byggs upp till en harmonisk plats som kan skapa ökad trivsel.

Exempelvis kan utemiljön berikas med växters doft och smak eller med rofyllt porlande vatten som bidrar till en avstressande plats.

Jag har ett särskilt engagemang och intresse för att planera hälsofrämjande utemiljöer för exempelvis vård- och äldreboenden.

Det känns både roligt och givande att planera och anpassa en utemiljö så att den fungerar så bra som möjligt för de som ska använda den.

Topelius äldreboende i Uppsala

“Trädgården på Attendo Topelius äldreboende var ganska tråkig och inte särskilt väl anpassad för aktiviteter som efterfrågas på ett äldreboende. 

Vi ville få en väl genomarbetad plan för hela trädgården där förbättringarna kunde genomföras i olika steg. Vårt önskemål var att trädgården skulle anpassas för att fungera på ett äldreboende och att få in element som vatten, eld och sten.

Vi har varit med och tänkt kring planen och är mycket nöjda med den. Redan från början fick vi väldigt bra kontakt med Ann som vi upplever som professionell, serviceminded och hjälpsam. 

Vi har alltid kunnat höra av oss med frågor och fått hjälp. Vi vill absolut rekommendera Ann till andra vård- och äldreboenden där trädgården behöver anpassas och förnyas.”

Linda Skatt, arbetsterapeut
Gisela Sverin, Silviasyster
Attendo Topelius

Före...

Före...

Äldreboendet Attendo Topelius i Uppsala ville få hjälp med idéer och förslag till förnyelse av innergården. Utgångspunkten var en hjärtformad gångväg, buskar och träd längs ytterkanterna av trädgården och stora öppna gräsytor som upplevdes som lite ödsliga.

Under uppbyggnaden...

Efter...

Efter att ha diskuterat behoven för de boende med personalen och hört mig för om vilka önskemål som fanns tog jag fram ett övergripande förslag för trädgården som helhet.

Med trädgårdsplanen som grund kan man nu jobba vidare år för år och färdigställa trädgården bit för bit. Med en tydlig plan och tanke bakom trädgårdens form och innehåll kan man låta den växa fram gradvis utan att förlora helhetsintrycket under tiden.

Trädgårdsplanen...

Planteringsplan, pergolan...

Med grundplanen som utgångspunkt tog jag fram en detaljerad plan för en pergola för att snabbt skapa en plats i trädgården med ombonad avskild känsla. 

Runt pergolan planterades gammaldags perenner som löjtnantshjärta, pioner och funkia vilka ofta är välbekanta för äldre människor. 

Pergolan omgärdad av klängväxter...

Doftande lavendel och andra välkända växter..

Klätterväxter planterades för att så småningom täcka pergolan och bilda ett tak av växtlighet som ger välbehövlig skugga. Slutligen sattes en rad väldoftande lavendel som kantväxt i rabatten.

.